2013.

Januari - April
 
Började året så som de första vintermånaderna på åren brukar vara; tråkiga, sega och mest en längtan om våren. Jobbade också mycket med mitt projektarbete. Lyssnade mycket på Imagine Dragons, Thomas Stenström, Jake Bugg och Miss Li. Köpte hem tulpaner eftersom det är tiden för de blommorna och jag tycker om dem så mycket. I Februari skaffade jag mig äntligen en iphone. I Mars hade jag praktik på världens bästa tidning i Örebro (Örebroar'n) och fick skriva artiklar, reportage, fota och intervjuva människor. Det var det bästa som kunde hända just då och jag kände att jag var på precis rätt ställe. Funderade mycket över framtiden och skickade in ansökningar hit och dit. Hade en fotouppgift i skolan och fotograferade Reidun på hennes café, Reiduns Café, i Örebro som jag blev väldigt nöjd med. Tillslut kom våren och jag fotade Ronja tillsammans med hennes hund Lisa.
 
Maj - Augusti
 
Mitt projektarbete blev klart och kom som en bok, vilket jag tycker blev väldigt fint. Hade lite panik och ångest om framtiden och vad den skulle ge. När man kastas ut i vuxenlivet efter så många år i skolan och inte har en aning om hur det kommer bli så är det skrämmande. Började intressera mig mer och mer för feminismen. En solig dag åkte vi i fotogruppen ut till Karlslund och fotograferade den vackra naturen. Blev så himla fina foton från den turen. Hade en av de finaste fotograferingarna för detta år tillsammans med Lovva när jag fotade henne bland alla vitsippor. Några dagar innan min födelsedag tog vår hund, Kita, sina sista andetag och lämnade jorden efter 6 år med oss. Det var det sorgligaste som hänt mig detta år och jag kommer alltid, alltid, alltid att sakna henne. Sen kom min födelsedag och jag fyllde 19 år. Spenderade den med fina vänner. Efter det kom studenten som är en av de bästa dagarna för detta år. Det var glädje och en massa dans kvällen lång. Vi var både hundvakt och kattvakt under den här perioden. I Juni åkte jag på festivalen och sen tog vi en tur upp till släktingar i Jämtland. I slutet av Juli flyttade jag till Trondheim i Norge där jag bodde tillsammans med Ronja och hennes systers familj. Kämpade med ensamhet, jobbsökande och att vara hemifrån mer än en vecka för första gången i mitt liv och dessutom 12 timmar hemifrån. I slutet av Augusti tog jag mig i kragen och fick kontakt med Ronja och Becka i Oslo som jag sedan flyttade in hos.
 
September - December
 
Började September med att lära känna Oslo. Var ute och sökte jobb nästan hela tiden, gick vilse, gick med i en kör och drack mycket kaffe. Lyckades tillslut att få inte bara ett jobb, men två. Efter någon veckan insåg jag att jag inte klarade av ena jobbet och valde då att sluta på det. Fick mitt hår färgat och klippt gratis under den här perioden. Efter att ha varit hemifrån i 6 veckor tog jag en sista-minuten-resa och åkte hem till Sverige. Fortsatte lära känna Oslo och gick på fotopromenader i ett höstigt Oslo. Om det är något Oslo är, så är det fantastiskt fint! I Oktober blev det också en flytt. cirka 10 minuter ifrån förra lägenheten flyttade vi in i en annan, jag, Ronja, Becka och Emma. I September stod jag med stora beslut och ångest. Efter en färd hem beslutade jag mig för att i December flytta tillbaka till Sverige. Sen kom December och det blev himla fint med snö, jobbfest, hemmafest, shopping och några av de bästa dagarna i Oslo. Jag lämnade den staden med fina minnen.
 
 
Jag tror det här året för mig handlade mycket om att lära mig om självständighet, att mer hitta vem jag är, vad jag kan göra och hur jag kan utvecklas. Jag vet mer vad jag klarar och att jag vågar och kan, bara jag vill. Inget är omöjligt. Jag vet inte vad jag vill bli, för det har jag ett antal idéer om och jag vet inte vad 2014 kommer innebära. För jag kanske har en plan nu, men det betyder inte att det nödvändigtvis blir så. Livet händer och då ändras planer. Men jag är förhoppningsfull för 2014, för jag vet att en massa saker kommer hända och några av dem kommer bli fantastiska.
Frida | | Kommentera |

Om en resa till grannlandet som sen tog slut.

 
Det här är nog ett av de svåraste inlägg jag skriver. För att det (för en gångs skull) är svårt att med ord förklara vad Norge gjorde för mig. Det är ju så att jag efter fem månader i grannlandet har valt att flytta tillbaka. Anledningarna är många och inte särskild intressanta att gå in på nu. Ibland är det så att saker tar slut, trots att jag hatar slut och ibland måste man flytta för att inte fastna och gå under. Men, tillbaka till vad Norge gjorde för mig. Det gav mig mod, mer mod än jag någonsin trodde jag hade. Jag tog mig för utmaning efter utmaning, med gråt i halsen och oro som ibland tärde något otroligt på mig. Men jag gjorde det och det är jag fruktansvärt stolt över. Jag tog beslut hit och dit, jag flyttade från Trondheim till Oslo och jag var rädd ganska ofta. För när man tar stora beslut kan det ibland kännas som att livet ska gå under och man gör det största misstaget i sitt liv, trots att det oftast bara är ett beslut av tusen i ditt liv.
 
Jag tog mig till Oslo vilket var det bästa jag gjort under tvåtusentretton. Jag träffade människor som påverkade mig mer än de kanske förstår, som lärde mig om livet, om hur man söker jobb, om små tips som en arbetsförmedling aldrig någonsin talar om. De lärde mig att våga mer och Oslo lärde mig om självständighet och om att ensamhet inte alltid är så ensamt. Det är bara ensamt ibland. Det kanske verkade som jag inte trivdes, som att jag grät varje kväll och mest längtade hem. Jag ska inte ljuga, vissa dagar var så. Men det var inte allt, det fanns stora delar av den här resan och min tid i Norge, som var så mycket mer än ensamhet och hemlängtan. Det var lycka, glädje, självständighet, stolthet, vänskap, frihet och äventyr. Det var mycket som var väldigt bra och som jag aldrig kommer glömma. Norge gjorde mig starkare, modigare, utmanade mig, gav mig bättre självförtroende och gjorde mig till en bättre Frida, om jag får säga det själv.
 
Tack för allt och jag hoppas vi ses någon gång under tvåtusenfjorton, Kanske när jag blivit tjugo. Kjempeklem och kos på ferie<3
Frida | | En kommentar |
Upp